Zdrowe przyprawy to najprostszy sposób na nadanie potrawie aromatu. Są one łatwe w uprawie nawet dla początkujących ogrodników, a doświadczeni ogrodnicy wiedzą, że jeśli zioła posadzi się wśród warzyw, ich zapach odstraszy szkodniki.

O czym należy pamiętać przy uprawie ziół

Większość ziół dobrze rośnie w glebach o odczynie obojętnym lub zasadowym. Nie potrzebują dużo nawozów ani składników odżywczych. Z drugiej strony, nadmierne odżywianie zmniejsza koncentrację zapachów. Zioła potrzebują dużo słońca, dlatego powinny być sadzone w miejscach możliwie suchych i nasłonecznionych. 

Rozmaryn

1. Bazylia

Popularna przyprawa do letnich sałatek i klasycznych dań kuchni śródziemnomorskiej. Produkowana z nasion lub jako kiełek. Odmiany fioletowe są bardziej aromatyczne niż zielone. Przed kwitnieniem krzewy zaczynają mocniej pachnieć. Bazylia potrzebuje jak najwięcej ciepła i światła, ponieważ zimno może ją zabić.

Jak uprawiać:

Oprócz nasion można ją rozmnażać przez sadzonki. Dobrze rośnie w szklarni, gdzie może być sadzona od połowy kwietnia. Preferuje wilgotną, dobrze zdrenowaną glebę. Podlewać co 3 do 5 dni. Aby zwiększyć krzewistość, bazylię należy przycinać, gdy tylko osiągnie wysokość 10 cm.

Uwaga! Przed przesadzeniem sadzonek do szklarni należy zahartować uprawę, wystawiając ją w ciągu dnia na działanie ciepłego powietrza.

Szczypiorek

Wszystkie części rośliny mogą być wykorzystywane do celów spożywczych: kwiaty jako dekoracja, cebulki i liście jako dodatek aromatyczny do sałatek, zup i omletów. Szczypiorek to świetna roślina miodowa. Przyciągają one pszczoły i trzmiele oraz pomagają w zapylaniu roślin ogrodowych.

Jak uprawiać:

Odporna bylina, która nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Wymaga 4-5 godzin słońca dziennie i częstego podlewania. Jeśli gleba zbytnio wyschnie, smak liści ulegnie pogorszeniu. Przez pierwsze dwa lata szczypiorek należy odchwaszczać. Następnie roślina będzie rosła i sama zwalczała chwasty.

Szczypiorek

Mięta pieprzowa

Pachnąca przyprawa, którą uwielbiają kucharze, kosmetyczki i zwolennicy medycyny alternatywnej.

Jak uprawiać:

Bylina bardzo łatwa w uprawie. Potrzebuje tylko torfowej, zakwaszonej, wilgotnej gleby i dużo słońca. Doskonale nadaje się do tego gleba używana wcześniej do uprawy roślin strączkowych, marchwi i buraków. Aby zwiększyć plon, należy przycinać pędy co trzy tygodnie.Uwaga! Mięta pieprzowa nie lubi przebywać w pobliżu kwiatów.

Uwaga! Mięta nie lubi przebywać w pobliżu kwiatów.

Kolendra

Wiele osób zna ją jako cilentre. Pomimo różnych nazw, jest to jedno zioło. Kolendra to pikantne zioło. Zbiory przeprowadza się, gdy ziele osiągnie wysokość 20 cm.

Ponieważ cała roślina jest jadalna, jest bardzo popularna w kuchni i często wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, w tym w curry, daniach kuchni chińskiej i tajskiej.

Jak uprawiać:

Zioło to lubi żyzne gleby i słoneczne stanowiska, ale preferuje się stanowiska półcieniste, ponieważ zapobiegają one przedwczesnemu zawiązywaniu się nasion. Podlewaj grządki kolendry raz w tygodniu. Liście odcina się w miarę wzrostu masy zielonej, a nasiona zbiera się, gdy zbrązowieją.

Kolendra

Koperek

Koperek zbiera się kilka razy w sezonie. Ten wytrzymały jednoroczny gatunek łatwo rośnie z nasion i zachowuje swój zapach nawet po wysuszeniu. Jest szeroko stosowany w kuchni i kosmetyce.

Jak uprawiać:

Dobrze rośnie w szklarni z poliwęglanu, ponieważ potrzebuje ciepła i światła. Lubią być często podlewane. Gleba pod koper powinna być obojętna, ponieważ zielenina nie kiełkuje dobrze na glebie kwaśnej.

Uwaga! Koperek bardzo dobrze rośnie obok innych warzyw, ale nie powinien być sadzony zbyt blisko głównej uprawy, ponieważ będzie zabierał wilgoć i składniki odżywcze.

Koper włoski

Jest to wieloletni krewny selera. Jego aromat i anyżkowy smak sprawiają, że jest dobrym składnikiem dań słodkich i pikantnych. Młode, delikatne liście są używane jako dodatek do dań, sałatek i zup. Koper włoski to nie tylko pikantna przyprawa, ale także zioło lecznicze, które poprawia pracę układu trawiennego.

Jak uprawiać:

Koper włoski dobrze rośnie na słonecznych, otwartych przestrzeniach i wymaga regularnego, obfitego podlewania. Nie lubi rosnąć na terenach nisko położonych, ponieważ preferuje glebę lekką, kruchą i żyzną. Zbiór następuje, gdy bulwa osiągnie średnicę 10 cm. Ogórek, ziemniaki i kapusta są dobrymi prekursorami kopru włoskiego.

Koper włoski

Ekstragon

Ta bylina o ostrym zapachu znana jest również pod nazwą estragon. Przyprawę wyróżnia słodki zapach anyżu i smak lukrecji, który doskonale komponuje się z kurczakiem. Estragon jest używany do aromatyzowania octu i oleju oraz do przyrządzania różnych sosów.

Jak uprawiać:

Sadzić w żyznym podłożu, gdzie przyprawy będą miały dużo ciepła i światła słonecznego. W cieniu roślina może stracić swój smak i aromat, a nawet zarazić się mączniakiem. Estragon lubi glebę o dużej zawartości próchnicy i rzadkie podlewanie.

Pietruszka

Jest najpopularniejszym warzywem na działkach ogrodowych, na równi z koperkiem! To odporne zioło dwuletnie zawiera wiele zdrowych witamin. Stosuje się ją w bliskowschodnich sałatkach, w połączeniu z bazylią jako pesto, w gulaszach i kotletach rybnych. 

Jak uprawiać:

Może być sadzona na grządkach po pomidorach, ogórkach, ziemniakach i dyniach. Co trzy lub cztery lata należy zmienić miejsce sadzenia. Pietruszka preferuje glebę luźną, żyzną, lekką i niekwaśną. Gdy pojawią się pierwsze kiełki, należy poluzować wierzchnią warstwę. Dopuszczalny jest półcień, ale preferowane jest miejsce nasłonecznione.

Pietruszka

Rozmaryn

Przyprawę tę uważa się za korzystną dla mózgu, a w medycynie ludowej kojarzy się ją z dobrą pamięcią. W kuchni zioło to najlepiej nadaje się do potraw mięsnych. Rozmaryn, kwitnący białymi, różowymi, fioletowymi i niebieskimi kwiatami, jest często wykorzystywany jako roślina ozdobna.

Jak uprawiać

Rozmaryn najlepiej rozwija się w dobrze zdrenowanej glebie. Im więcej rozmaryn będzie miał dużo słońca, tym bardziej aromatyczne będą jego liście. Odporna na suszę i szkodniki. Nie toleruje zbyt dużej wilgotności ani zimna.

Szałwia

Szałwia jest bogata w wiele zdrowych składników mineralnych i zawiera dużo witaminy C. Krzewy o jaskrawych kolorach są przydatne nie tylko w kuchni, ale także jako ozdoba rabat i rozsadników. Zapach szałwii nasila się w miarę wzrostu jej liści. 

Jak uprawiać

Nisko rosnący, wiecznie zielony krzew. Najlepiej rośnie na stanowiskach dobrze nasłonecznionych i dobrze zdrenowanych. Roślina jest miododajna i przyciąga pszczoły.

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Aranżacja ogrodu w stylu nowoczesnym

Nowoczesne projektowanie ogrodu polega na dekorowaniu dużych obszarów ziemi, parków i ogrodów. Znajduje się na styku produkcji roślinnej, architektury i budownictwa. Dawniej był to sposób...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .